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euskal diaspora eta kultura

Besteek esana

El sorprendente festival vasco de la Norteamérica francesa (About the Basque Country-n)

2019/11/20

John Bopp, nuestro responsable de la edición en inglés de About Basque Country este verano ha pasado unos días en Saint Pierre et Miquelon. Ha escrito, para los lectores del blog, un relato de su visita, y de lo bien que se lo pasaron durante su estancia, que coincidía con el Festival vasco que se celebra allí desde hace 38 años. Nosotros hemos escrito en numerosas ocasiones sobre estas islas, que son territorio de la Unión europea a escasas millas de la costa de Canadá. Como nos recuerda John Bopp, en 1902 el primer club deportivo de las islas se llamó «Zazpiak bat». Otro ejemplo de la intensidad y fuerza de las raíces vascas de este rincón de América, lo encontramos cuando en 2017 su Eusko Etxea se incluyó en el registro del Gobierno Vasco. Es un lugar a visitar, como muy bien nos indica John Bopp en su texto y con sus fotos. Un rincón vasco al otro lado del Atlántico.

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Txarly Azcona, Ecuador: "Tenemos que entrar desnudos y descalzos donde estos pueblos y ellos nos enseñarán a vivir el Evangelio" (Religión Digital-en)

2019/11/06

También hubo voces discordantes, y éramos conscientes e informados de las plataformas ultra conservadoras que criticaban este Sínodo, pero, dentro lo que destacaba sobre manera era la sintonía” “Sin la labor que hacen las mujeres, tanto indígenas, colonas, mestizas, las religiosas, … la Iglesia no avanzaría, se habría estancado”

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Chef Elena Arzak on the best of Basque (GoodFood.com.au-n)

2019/11/01

From the first hunk of bread in the morning to the last sip of wine at night, a day in the Basque Country is an opportunity to feast on the region's natural bounty prepared by its passionate cooks. One of the Basques' most famous chefs, Elena Arzak, provides a taste of the area's best gastronomic eateries.

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Specializing in Basque-American style food, Arbillaga Catering Co. earned this year’s Gold Award for Catering (Elko Daily-n)

2019/11/01

Specializing in Basque-American style food, Arbillaga Catering Co. earned this year’s Gold Award for Catering. 

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Boliviako zine jaialditik bueltan, ase-beteta (Aiurri.eus-en)

2019/10/28

Sentsibilizatzeko balio izan dio Arrate Fernandez Itxaso andoaindarrari udan Bolivian bizi izandako esperientziak. Sentsibilizatzeko eta..., asko ikasteko. Hunkituta eta ase-beteta itzuli da bertatik eta Aiurriko irakurleekin elkarbanatu nahi izan du hainbat bizipen.

Aiurri aldizkariaren 547 zenbakian argitaratu den erreportajearen hasiera jarraian. Osorik irakurri nahi duenak, azken aldizkarian aurkituko du.

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Gros in Donostia-San Sebastian: This suburb in flux is a shore thing (Canberra Times-en)

2019/10/26

There's a Western saloon vibe to Bar Ricardo, a feeling that you should have to push though double doors to get inside, to hear the creak of rusty hinges, to watch as a guy playing piano freezes and everyone in the bar turns around to stare. Because everyone at Bar Ricardo is turning around to stare.

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Rosario Basterra: Living for Others (This Day-n)

2019/10/26

Concert pianists, swimmers and tennis players share a common trait: mental mettle. On a stage, in a pool or on a court, mental toughness is indispensable for confidence, concentration and consistency. It’s important for performing under pressure, for winning despite initial setbacks.

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Nola aritu euskaraz muga dutenekin (Berrian)

2019/10/26

Euskaraz mintzatu eta ulertzeko gaitasun mugatua dutenen eta ongi dakitenen artean euskaraz aritzeko eredu bat landu dute Soziolinguistika Klusterrak eta EHUk. Horrelakoetan erdaraz aritu ohi dira euskaldunak, eta hori irauli nahi dute. Datu soziolinguistikoak aztertuta, funtsezko eginkizuna da.

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You’ll Find Traditional Basque Cuisine At The 70-Year-Old Santa Fe Hotel In Nevada (Only In Your State-n)

2019/10/26

If you’ve lived in Nevada for any amount of time, you’re probably aware of the impact that Basque culture has had on our state. In fact, the Silver State is one of the few places in the country where you can find authentic and delicious Basque cuisine. There are plenty of historic Basque restaurants in our state to choose from, but one of the most beloved is the Santa Fe Hotel. This restaurant is a staple in Reno, and it’s recent return after a brief closure has made us even more fond of it. If you have yet to dine at this historic spot, you’ll want to plan a family outing ASAP to do so.

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Txapela buruan, ibili munduan - eta II (Andde Sainte-Marie Enbatan)

2019/10/26

Gogoetaren lehen partean mugikortasunaren arazoa aztertua izan da ibiltzearen ikuspondutik. Bigarren zati honetan mugikortasunaren izenean eguneroko bizian inposatzen diren bizimoldeak aztertuak dira. Zein den lasterka horren zentzua, galdatuz.

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