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diáspora y cultura vasca

En otros medios

Intoxicating Nevada: Basque immigrants and Prohibition, an article by Basque researcher Iker Saitua (en Elko Daily)

02/01/2016

Last summer I went to Boise, Idaho, to the big Basque Festival, known as Jaialdi. This is the Woodstock for the Basque American community in the West. I don’t like the crowds, and this was going to be a huge one. But, as another Basque living in the United States, I had to go.

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Eastern Nevada and Western Utah gathering: 13th Annual Sheepherders Gathering in Baker (en The Ely Times)

01/01/2016

The 13th Annual Sheepherders Gathering will be held at the Border Inn January 15-16, 2016. The event, which is sponsored by the Great Basin Heritage Area Partnership, has been named Nevada Travel Network’s “2016 Event of the Year.” The gathering brings together sheepherders from eastern Nevada and western Utah to visit and swap stories of a vanishing way of life.

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'Ultimes déchets' da Itxaro Bordaren azken eleberria: «Euskal munduak euskaraz guti irakurtzen du» (en Berria)

30/12/2015

Euskarari frantsesa jarri dio ondoan Bordak Amaia Ezpeldoiren azken abenturan; 'Ultimes déchets' nobelak euskaraz ez dakienari bertan kontatua dena ulertzeko aukera ematea du xede.

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«Nuestra música es muy parecida a la que nos rodea, por ello no podemos decir que sea única» (en El Diario Vasco)

30/12/2015

El disco 'Euskel Antiqua' se sumerge en la música vasca antigua y nos muestra el legado musical del País Vasco de los siglos XV y XVI. 

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Goiko Grill en Madrid, hamburguesas gourmet con toques venezolanos y padres vascos (en Telva)

28/12/2015

¿Qué ocurre cuando un joven venezolano, de padre vasco aficionado a la cocina, decide hacer las mejores hamburguesas gourmet de la capital? ¡Fácil! Lo consigue. Y esta es la historia de Andoni Goicoechea y su familia quienes, tras abrir su primer restaurante en 2013, ya presumen de servir ¡en 7 locales! las hamburguesas de las que todo el mundo habla. No podíamos dejar pasar la oportunidad, lo probamos... ¡Y esto es lo que podemos contarte!

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El Centro Vasco de Chascomús se prepara para el Udaleku que será del 5 al 9 de enero (en El Cronista Diario)

28/12/2015

Como cada año, la ciudad de Chascomús vuelve a ser escenario del Udaleku argentino. Con la organización del Centro Vasco local, el campamento vasco de verano tendrá lugar entre el 5 y 9 de enero y ofrecerá a los jóvenes participantes un amplio programa de actividades vinculadas con la música, el deporte, la mitología y la cocina vasca, entre otras. En el caso concreto de las propuestas musicales, en este Udaleku 2016 habrá una linda novedad para los participantes y para el público chascomunense en general.

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San Sebastian in the limelight: in 2016 the city will be showing off its artistic side as Europe's Capital of Culture (en The Guardian)

27/12/2015

When the people of a small corner of the map have jostled and fought for existence down the ages, it really shows. It is there in the food and the buildings, in the art and certainly in the attitude. This tough sort of history makes San Sebastián, in Spain’s Basque region, an intriguing proposition at any time. Even a first-time visitor like me can see that it is not just seaside sparkle on offer.

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Bernardo Atxaga: «Haurrei idaztean umore zuria erabiltzen dut; oso hurbil dago poesiatik» (en Berria.eus)

23/12/2015

Xola txakurra protagonista duen ipuin bildumako bosgarren alea ondu du idazleak: 'Xola eta lapurra'. Londresen saritu egin dute bildumagatik.

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Mexican Christmas Food Combines Codfish and Basque Flavors with Nahuatl Tradition (en Global Voices)

19/12/2015

For many cultures around the world, December is a month that brings with it a series of celebrations, of which Christmas Eve, Christmas Day and New Year stand out in particular. These celebrations are traditionally shared with family, and in many cases, around a table. Therefore, as these occasions approach, Global Voices pays attention to two dishes served in Central Mexico that give a specific flavour to the festive season.

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‘An Autumn Without Berlin’: A 20-something woman returns home in search of redemption in Lara Izagirre’s debut (Hollywood Reporter)

18/12/2015

A captivating central performance and a nuanced air of emotional delicacy are the hallmarks ofAn Autumn Without Berlin, a somewhat chintzy title for an entirely unchintzy debut. Signaling its director, Lara Izagirre, as a name to watch in the sadly limited pantheon of Spanish women directors, Autumn traces the complicated return of a young woman to her birthplace with subtlety and careful eye on the emotional truth, eschewing the easy dramatics and sentimentality that it could easily have fallen prey to. Fest play would be merited for the best debut from a woman director that Spain has produced in 2015.

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