basque heritage worldwide
09/23/2015
El artista Andrea Nolè vivirá, gracias a Bitamine Faktoria, cuarenta días en Euskadi para plasmar su percepción del territorio en una obra de arte. La 'fábrica' de creación Bitamine Faktoria ha abierto un año más las puertas de su taller en el barrio de Olaberria al arte transfronterizo, dentro de la cuarta edición de la Residencia Internacional de Artistas. Lo ha hecho esta vez con la presencia de Andrea Nolè, un italiano de treinta años que convivirá cuarenta días con el personal de este espacio de producción y difusión de arte contemporáneo.
09/22/2015
Education and mentorship helped a young Hispanic girl who dreamed of going to the U.S. Air Force Academy not only achieve her dreams, but also earn the rank of major general and the position of deputy A2, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance for Air Force Headquarters at the Pentagon. In honor of National Hispanic Heritage Month, observed Sept. 15 through Oct. 15, Maj. Gen. Linda Urrutia-Varhall shared lessons she learned at the Academy, at luncheons and at other events, hoping to pay it forward to junior enlisted and officers, especially those in the Hispanic community.
09/22/2015
Pikadero, shot in Basque Country in the Basque language, marks the feature debut of Scottish writer/director Ben Sharrock and has its world premiere in San Sebastian’s New Directors section. He’s only 27 (and 26 when he shot the film), but the debut is remarkably assured, not least because he’s tapping into the nuances of another culture.
09/21/2015
Eusko Jaurlaritzako Gazteria eta Kirol zuzendari Jon Redondo, Perun da aste honetan zehar, Euskadiko Gazteak Lankidetzan programaren bidez herrialde hartan lankidetzan ari diren gazteen proiektuak bisitatzen. Izan ere, Peru da aurten programa horren bidez aukeraturiko euskal gazte kopururik handiena hartzen duen herrialdea. 39 euskal gaztek dihardute lankidetzan Perun, Gobernuz Kanpoko Erakundeek (GKE) bultzatutako 17 proiektutan, uztailean hasi eta irailaren amaieran berriro nor bere etxera itzuli arte.
09/21/2015
En vísperas de las elecciones catalanas charlamos con un vasco catalanizado y un catalán euskaldunizado. El catalán Marc Duch, enamorado de Euskal Herria se traslado hace unos años a vivir al Baztan. Este casteller está entrenándose para ser aizkolari. Por su parte, el meñakarra Igotz Ziarreta, fotógrafo y diseñador grafico, se desplazó hace 11 años a Cataluña, donde colabora estrechamente con la Euskal Etxea. ¿Cuál es la clave para que haya tan buen entendimiento entre ambos pueblos? ¿Se cumplen los tópicos? ¿Qué creen que ocurrirá el domingo? [Listen the interview here]
09/20/2015
El viernes por la tarde se inauguró en las salas de Kultur Etxea la exposición de pintura de Jokin Miralles Larrinaga, un zarauztarra con familia en Orio, con mucha vida a sus espaldas. No en vano, ha vivido una veintena de años entre Brasil y Venezuela. Regresó de las Américas en el año 1982 y desde entonces reside en Deba. Varios familiares y conocidos se acercaron el viernes para saludar a Jokin y ver su exposición, que permanecerá abierta hasta el 2 de octubre.
09/19/2015
Chino’s Centro Basco Restaurant celebrated its 75th anniversary this month when the Basque community gathered for its 48th annual Basque Picnic and Festival, hosted by Chino Basque Club. Mayor Dennis Yates recognized the milestone Tuesday by presenting a certificate of recognition to Monique Berterretche, who with husband Pierre purchased the restaurant and hotel in the 1950s.
09/19/2015
Once, there were four decent Spanish restaurants in London. I know this because I used to judge the London Restaurant Awards, a televised black-tie event at which blinged-up newsreaders handed out gongs, while an increasingly unruly audience of restaurateurs and chefs got resentfully smashed. It was basically a kettling operation, with champagne and canapés.
09/18/2015
Is San Sebastian the world's greatest city for foodies? The striking seaside city of San Sebastian has more Michelin stars per capita than anywhere else in the world. San Sebastian may just be the world’s top food spot. The small Basque city with its elegant Belle Époque architecture has more Michelin stars per capita than anywhere else in the world. Not only that, but it is home to two restaurants in the top 20 of the World’s 50 Best Restaurants – Arzak and Mugaritz – with two more, Asador Etxebarri and Azurmendi, within driving distance.
09/16/2015
Last year, when Landon Thompson set out to open a Basque restaurant in Atlanta, he found himself in the challenging position of trying to balance the old and the new. The Basques have a “violent passion” for food, the executive chef of Cooks & Soldiers in West Midtown says. Their cooking straddles Spain and France, mountains and sea, city and farm. It is a rustic style of eating that embraces salt cod and cured ham, tomatoes and peppers, beans and potatoes, cheese. Basque cuisine is also an international movement that has spawned wild experimentation, celebrity chefs, Michelin stars.
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