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diáspora y cultura vasca

En otros medios

Biko, uno de los mejores restaurantes de México y el mundo, cierra sus puertas (en Especiales GQ)

21/12/2017

El próximo 23 de diciembre se despide para una nueva etapa.

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Idaho Basque Community: History, culture and Delicious Food (en Wander with Wonder)

20/12/2017

Your first awareness of the importance of the Basque people to Idaho may be through a family-style dinner in Boise, or perhaps a walk through the Basque Block. It wasn’t until I visited Boise that I realized that no US state is more associated with the Basque than Idaho.

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Why Basques wear their berets with pride (audio radio BBC)

19/12/2017

As Catalonia grapples with the debate on independence, there's a range of thoughts and ideas throughout Spain as to how it should proceed. An election on Thursday will decide who will replace the regional government that was sacked for organising an illegal referendum on whether to break away. But in a country with seventeen different regions, how do people express a distinctive identity while belonging to a whole? BBC Newsday has been to the Basque Country and one thing they’ve got there is the beret that is seen as quintessentially Basque. Newsday’s Ben James went shopping at the venerable Bilbao hat shop, Sombreros Gorostiaga.

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Inauguran en Euzko Alkartasuna de Macachín cancha de bochas con piso sintético (en La Arena)

17/12/2017

En la noche del sábado quedaron oficialmente inauguradas dos canchas de bochas pertenecientes a la Asociación Unión Baska de Macachín. Participaron del acto el intendente Jorge Cabak, el presidente de la Comisión de la Asociación Unión Baska, Iñaki Unamuno, el presidente de la Subcomisión de Bochas del Centro Vasco, Sergio Cuevas, el presidente de la Asociación Santarroseña, Rubén Dario Prieto, demás integrantes de la Asociación y la Subcomisión, colaboradores, y público en general.

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Martitegui y Alija hablan de su pasión: "La cocina hace feliz a la gente sensible" (en Infobae.com)

16/12/2017

El dueño del mejor restó de nuestro país, y el chef de Nerua –que funciona dentro del Museo Guggenheim Bilbao– y referente de la gastronomía vasca, unieron sus talentos por una noche y crearon un menú exclusivo apostando a una cocina con mucha historia en común.

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Los vascos de la Comarca realizan su fiesta típica: Será en el marco del cierre de año y los 20 años del cuerpo de baile “Lagun Onak” (en Diario Río Negro)

15/12/2017

Festejo vasco este sábado en Viedma. El Centro Vasco de la Comarca Viedma Patagones “AberriEtxea “ cierra el año con una gran fiesta típica. Será desde las 20.30, oportunidad que también se festejarán los 20 años del cuerpo de baile. El escenario será la sede social de la entidad en Alberdi 169 de Viedma.

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Bazitekeen euskaraz ez izatea (Iñigo Astiz, en Berria)

15/12/2017

Egia da. Bazitekeen filma euskaraz ez izatea. Beren editoreekin eta ekoizleekin zer harreman zuten galdetu zien Jon Garaño zinemagileari eta Katixa Agirre idazleari Maite Bidarte kazetariak orain astebete Durangoko Azokan izandako solasaldian, eta zintzotasunez aitortu zuen Garañok Jose Mari Goenagarekin batera zuzendutako 80 Egunean euskaraz egin bazuen, neurri handi batean, filma euskaraz egiteko zeuden diru laguntzak handiagoak zirelako egin zuela. Praktikotasunagatik, alegia. 

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New Zealand Rugby: Bay’s Moala to play season with the AMPO Ordizia Club in the Basque Country (en The Gisborne Hearald)

14/12/2017

POVERTY Bay’s version of “The Terminator” is off to Spain. But the good news for Bay and High School Old Boys supporters is that Siosiua Moala, the Bay’s Heartland Player of the Year for the past two seasons, will be back for the 2018 season. The 27-year powerhouse No.8 has signed a one-season professional contract with the AMPO Ordizia club, who play in the top division of the Spanish competition — División de Honor.

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Tres vascos inventan una App para jugar pachangas: pone en contacto a gente que quiere echar un partido de fútbol o de pádel (en El Correo)

14/12/2017

'Teem Players' pone en contacto a gente que quiere echar un partido de fútbol o de pádel

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Sydney Gure Txoko Basque Club: Welcome to join their Sunday lunch, a three-course meal bargain (en TimeOut.com)

14/12/2017

Not-so-secret Basque business. Knock on the green wooden door and wait. It’ll slowly swing open with a creak, granting you entry into Gure Txoko Basque Club. Gure Txoko, which means “our corner” in Basque, began as a male-only social club in 1966. These days everyone is welcome to join their Sunday lunch, a three-course meal prepared by member volunteers that costs just $25. Bargain. And the grog is cheap too, with glasses of wine at $4, beer for $5 and bottles of wine starting at $15.

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