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diáspora y cultura vasca

En otros medios

How Mugaritz’s Provocative Tasting Menu Comes Together (en Eater.com)

25/04/2018

Inside the months-long creative process behind the restaurant’s innovative dishes

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Ciudad de México: Una tradición educativa de origen vasco, Las Vizcaínas (en Cronica.com.mx)

21/04/2018

Nació en el siglo XVIII para dar amparo y educación a jóvenes y niñas necesitadas. La memoria de sus creadores, españoles venidos a estas tierras, está en las calles: Meave, Aldaco, Echeveste. Entre sus alumnas célebres, Josefa Ortiz de Domínguez y Sara García

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La localidad alavesa de Elciego se hermana con Cussac Fort Médoc (en LaRioja.com)

19/04/2018

Elciego celebrará mañana un acto de hermanamiento con la localidad francesa de Cussac Fort Médoc, pueblo en el que se formó Jean Pineau.

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Malus Mama is among the best ciders for fine dining - and restaurants love it (en Afr.com)

19/04/2018

The deep golden liquid in the wine glass in front of me is rich, unctuous, gloriously sweet. It has the exquisite flavour you'd expect in one of the world's great dessert wines. An old premier cru sauternes, perhaps, or a great Hungarian toskaji. But it's not wine. It's not even made from grapes. It's a sweet cider, made from heirloom apples picked in an old orchard near San Sebastián, in the Basque Country.

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Laida Begiristain Apaolatza, Maizpideko zuzendaria: «Herriak asko eman dio Maizpideri beti, eta nabaritzen da hori» (en Berria)

18/04/2018

Begiristainek nabarmendu du euskararen erabilera bultzatzeko plan estrategikoak behar direla; instituzioen inplikazioa eskatu du, eta ohartarazi du elkarlana «behar-beharrezkoa» dela.

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In a world competition, out of 3,402, a Petit Ossau-Iraty Basque cheese from Maule, Xiberoa won (en NYT)

16/04/2018

A French Cheese Takes the Title. Esquirrou, the winning cheese, is made from the unpasteurized milk of black and red-faced sheep.

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Gony Zubizarreta: “Lo mejor es compartir victorias con familia y amigos” (en Mundo Deportivo)

12/04/2018

Gony Zubizarreta fue ganador del Pro Zarauz de surf en el 2017 

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Cane farmer draws on Basque heritage to encourage female farm succession (en ABC News)

11/04/2018

For Burdekin region schoolgirls Alaya and Ellyana Mugica, the classroom extends far beyond their school hours

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Bilbao, One of Six Culinary-Driven Destinations Worth Spending Your Frequent Flier Miles On (en Forbes)

09/04/2018

Now, and more than ever, food is playing a central role in where travelers venture to. While all major cities have something delicious to offer, we’ve sought out destinations that offer something uniquely their own. So, whether you’re seeking a swanky Michelin-starred meal or are more interested in exploring the street food scene, below are six culinary-driven cities worth spending your frequent flier miles on.

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La religiosa beasaindarra Amaya Imaz dará nombre a una plaza de Vallecas por votación popular (en La Vanguardia)

08/04/2018

Los vecinos de Puente de Vallecas han decidido, con 6.396 votos, que la religiosa vasca Amaya Imaz dé nombre a una plaza de ese distrito madrileño, donde hizo labores de alfabetización en los años 80. La plaza que llevará su nombre está situada entre la avenida de La Albufera número 78 y la calle Puerto de Monasterio.

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